Nieuws

62 procent van kalveren krijgt eerste dag onvoldoende biest

62 procent van de kalveren krijgt in de eerste 24 uur na de geboorte onvoldoende biest. Dat blijkt uit onderzoek van MSD Animal Health en Dierenkliniek Wolvega bij 58 kalveren op 13 Nederlandse bedrijven.

 De kalveren uit het onderzoek kregen vaak te weinig biest direct na geboorte of de tweede gift werd te laat verstrekt. Daardoor kregen ze onvoldoende antistoffen binnen om zich te wapenen tegen bijvoorbeeld kalverdiarree.
 
Significant minder biest
In totaal had 62 procent van de onderzochte kalveren een IgG-waarde van lager dan 15 gr/l (laag IgG), de overige 38 procent van de kalveren hadden een IgG-waarde >15 gr/l (hoog IgG). IgG staat voor Immuunglobuline G en is een typische antistof; 80 procent van het antilichaamgehalte van het bloed bestaat uit IgG.
Uit de analyse van de gegevens komt naar voren dat kalveren met een laag IgG in de eerste 24 uur 5 liter biest of minder kregen. Dit is significant minder biest dan de kalveren met een hoog IgG.
Deze studie benadrukt volgens de onderzoekers dat door bepaling van de IgG-waarden en monitoring van het biestmanagement een advies op maat gegeven kan worden.
Geplaats op: 18-02-2016

Terug naar overzicht
Heberex © 2018 | Alle rechten voorbehouden